Slow Fashion

Módny priemysel prechádza v posledných rokoch vlnou zmien, poháňané najmä pravdami o jeho dôsledkoch na planétu, ľudí a zvieratá. Zvyšujúci sa počet značiek odmieta princípy Fast Fashion, pretože do popredia sa dostáva udržateľnejší prístup k výrobe odevov.

Je tu Slow Fashion, ale čo to je?

Začiatok Slow Fashion

Slow Fashion je povedomie a prístup k móde, ktorý berie do úvahy procesy a zdroje potrebné na výrobu oblečenia, najmä so zameraním na udržateľnosť. Zahŕňa nákup kvalitnejších odevov, ktoré vydržia dlhšie a robia službu svojmu nositeľovi ako aj životnému prostrediu.

Pojem Slow Fashion vznikol celkom organicky. Vytvorila ho Kate Fletcher z Centra pre trvalo udržateľnú módu, ktorá nasledovala jav u producentov a predajcov lokálne vypestovaných potravín a jedál pripravených z kvalitných surovín. Rovnako ako v tomto prípade, Fletcher videla potrebu pomalšieho tempa v módnom priemysle.

Slow Fashion je proti modelu v móde, ktorý sa objavil asi pred 20 rokmi. Je namieste povedať, že Slow Fashion je nevyhnutná na 100%, keďže značky ako H&M spaľujú 12 ton nepredaných odevov ročne.

Ako spoznať Slow Fashion značku?

  • Vyrobené z vysoko kvalitných, trvalo udržateľných materiálov
  • Nájdete ich skôr v menších (miestnych) obchodoch ako v obrovských reťazcoch
  • Miestne zdroje, lokálne vyrobené a predávané odevy
  • Niekoľko špecifických štýlov na kolekciu, ktoré sa uvoľňujú dvakrát alebo maximálne trikrát ročne

Slow Fashion ide dopredu

Pred industriálnou revolúciou boli odevy lokálne získavané a vyrábané. Ľudia si kupovali trvanlivé oblečenie, ktoré by im mohlo slúžiť dlhé časy alebo si ich vyrobili z textílií a zdrojov, ktoré mali k dispozícii. Oblečenie odrážalo miesto a kultúru ľudí, ktorí ich nosili.

Slow Fashion dnes zdedil niektoré z týchto starých spôsobov ako sa vrátiť k základom. Povzbudzuje nás k tomu, aby sme nakupovali menej odevov vo vyššej kvalite, vyrobených z udržateľnejších zdrojov a hlavne nakupovali menej. Kladie dôraz aj na umenie tvorby odevov a oslavuje zručnosti remeselníkov, ktorí ich robia.

Pomalá móda zaznamenala v posledných rokoch rastúcu podporu s vedomím spotrebiteľov, ktorí požadujú vyššiu udržateľnosť a etické normy.

Ako tento pomalší prístup mení módny priemysel?

Hodnoty, ktoré tvoria Slow Fashion, od vrcholových až po malých dizajnérov naznačujú úplnú revíziu spotreby a výroby. Tento prístup v posledných rokoch inšpiroval mnohé zmeny, najmä vo výrobe odevov, ale aj v správaní spotrebiteľov.

Je to ešte dlhá cesta, ale existuje podpora pre Slow Fashion. Na to, aby sme skutočne podporili hnutie Slow Fashion, musíme byť súčasťou rastúceho vedomia u ľudí, ktorí sa nepozerajú na „príťažlivosti“ lacného a rýchleho obratu. Môžeme si udržať povedomie o tom, čo značka skutočne reprezentuje a zamerať sa na kvalitu, nie na kvantitu, a to zjednodušením našich skríň. Ako sa hovorí, menej je viac, že?

Wildment je jeden z predstaviteľov Slow Fashion na Slovensku. Sme ambasádorom udržateľnejšej, kvalitnejšej a etickejšej výroby odevov a príslušenstva. Záleží nám na tom, aby produkt dlho slúžil svojmu majiteľovi a poskytol mu pohodlie a úžitkovú hodnotu.

Slow Fashion / Lifestyle
21.06.2019 / Ondrej Kolláth

© Copyright 2019 wildment.sk