Vynosme svoje oblečenie

Nedávna švédska prípadová štúdia z Chalmers University of Technology naznačuje, že predĺženie životnosti nášho oblečenia je tá najlepšia vec, ktorú môžeme pre planétu urobiť.

Módne cykly a spotrebiteľské návyky sa v posledných desiatich rokoch drasticky zmenili. Oblečenie sa vyrába rýchlejšie a lacnejšie a vo väčších množstvách ako kedykoľvek predtým. Fast Fashion značky zaplavili trh a spolu s nimi aj záplavu odpadu, znečistenia a emisií uhlíka.

Preto sa výskumníci podrobne pozreli na životný cyklus moderného oblečenia. Štúdia priniesla najkomplexnejšiu analýzu životného cyklu nášho oblečenia. A výsledky sú fascinujúce.

Vždy sme vedeli, že textilný priemysel ovplyvňuje naše životné prostredie, ale teraz môžeme presne vidieť ako. Výskumný pracovník Sandra Roos zo Švédska odhaľuje veľké množstvo problémov, ktorým čelia procesy výroby odevov a najvýznamnejším problémom je výroba. Produkcia predstavuje 70% celkovej uhlíkovej stopy módneho priemyslu. To je ešte viac ako distribúcia (4%), pranie a sušenie (3%). Roos prekvapivo zistila, že emisie z nákupných ciest - vo veľkej miere prevzaté autom vo Švédsku - prišli na druhom mieste s výrazným percentom (22%).

Podľa očakávania výskumu Roos zistila, že pestovanie bavlny drasticky poškodzuje pôdu, na ktorej sa pestuje. Jej výskum taktiež odhalil problém v štádiu spracovania iných vlákien, ako je nylon, vlna a polyester. Jedná sa o chemikálie používané pri tkaní, pletení a farbení týchto materiálov, ktoré sú rovnako nebezpečné ako pestovanie bavlny.

Čo môžeme urobiť?

Výskum hovorí, že životný cyklus jedného kusu oblečenia by mohol byť medzi 100-200 noseniami. Popravde, niekedy len zlomok oblečenia zostane v našich šatníkoch tak dlho. Nakupujúci v Európe a Severnej Amerike nakupujú ročne okolo 50 nových kusov oblečenia na osobu. Ale vzhľadom na to, koľko kusov oblečenia má vplyv na výrobu, je tou najdôležitejšou vecou, ktorú vieme urobiť, aby sme zastavili naše módne chute a ochránili prírodu, nakupovať menej a nosiť viac.

Čo teda môžeme urobiť pre predĺženie životného cyklu nášho oblečenia? Nižšie sú uvedené niektoré užitočné body z výskumu, ktoré by si nakupujúci mohli vziať ku srdcu:

  • Odovzdajte alebo predajte svoje oblečenie, aby sa predĺžil jeho životný cyklus. Lenže pozor. Keď vyhodíte svoje lacné oblečenie do dobročinného koša, aby ste si mohli kúpiť viac oblečenia, prispievate k nadbytočnému oblečeniu a nič z toho nezastaví dopad na proces výroby ďalšieho oblečenia. Na druhej strane, nakupovanie second-hand oblečenia namiesto nákupu nového je veľkým krokom správnym smerom. Najznámejším obchodom na Slovensku je NOSENE.
  • Pozrite sa na materiály šetrné k životnému prostrediu, vrátane prírodných materiálov, ako sú organická bavlna, konope, ľan, hodváb, recyklovaná vlna alebo materiály s nízkym vplyvom ako napríklad modal a lyocell (tiež známy ako tencel).
  • Premýšľajte o tom, ako si prať a sušiť oblečenie. Každé umývanie skracuje životnosť odevu. Sušenie v sušičke má ešte väčší vplyv a využíva päťkrát viac energie ako umývanie. Použitie dobrej staromódnej šnúry na šaty (ak je to možné), bude určite dobré pre Vaše oblečenie aj pre životné prostredie.
  • Investujte do oblečenia, ktoré je vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, aby sme sa mohli naše oblečenie viac vynosiť.
  • Odolajte „trendom“ a nutkaniu nakupovať nekonečné množstvo oblečenia. Namiesto toho, kúpiť malé množstvo vysoko kvalitných, nadčasových kusov, ktoré máte radi a bude nosiť znovu a znovu.
  • Hľadajte etické módne značky, ktoré sa starajú o znižovanie uhlíkovej stopy.

Vynosme svoje oblečenie / Lifestyle
02.05.2019 / Ondrej Kolláth

© Copyright 2019 wildment.sk