Plast náš každodenný

Je nešťastnou realitou, že plasty ovplyvňujú takmer všetky aspekty nášho života a naše šatníky nie sú výnimkou. Aj keď nemusíme automaticky spájať plasty s odevmi, vzostup rýchlej módy so sebou priniesol dominanciu syntetických tkanín (najčastejšie polyester), ktoré v súčasnosti predstavujú asi 60% vyrábaného odevného materiálu na celom svete.

Syntetické odevy sú jedným z najväčších zdrojov znečistenia životného prostredia a zodpovedajú za viac ako jednu tretinu všetkých mikroplastov (plastové častice menšie ako 5 mm), ktoré znečisťujú naše vody.

Nedávna štúdia ukázala šokujúce množstvo mikrovlákien stratených praním syntetických odevov od dvoch rýchlych módnych značiek (H&M a Zara) a dvoch športových značiek (Adidas a Nike). V Európe sa priemerne 9 miliónov syntetických mikrovlákien dostane praním do odpadových vôd.

Naše práčky a čističky odpadových vôd jednoducho nie sú vybavené na zastavenie týchto vlákien, čo znamená, že prevažná väčšina prechádza nezistená cez naše systémy na čistenie odpadových vôd a končí vo vzduchu, v našej vode, v našom potravinovom reťazci a nakoniec aj vo vnútri našich tiel.

Plastic Soup Foundation, amsterdamská organizácia zaoberajúca sa bojom proti znečisteniu plastami v našich vodách a v našich telách, pracuje na identifikácii zdroju znečistenia. Nadácia organizuje kampane ako Beat the Microbead, ktorou chcú zabrániť, aby plastové mikročastice v produktoch osobnej starostlivosti skončili v mori, a Ocean Clean Wash, aby sa zabránilo znečisteniu syntetických odevov mikrovláknami. Taktiež spolupracujú s výskumnými pracovníkmi s cieľom lepšie porozumieť účinkom plastov na životné prostredie, a to aj tým, že sú súčasťou projektu LIFE - MERMAIDS financovaného EÚ. Vývoj riešení tohto problému je tiež najvyššou prioritou a ich nedávna práca s organizáciou Planet Care, ktorá vyvinula filtre na zachytenie viac ako 80% mikrovlákien pri praní, je toho dobrým príkladom.

Prečo je dôležité zabrániť znečisťovaniu našich vôd mikrovláknami?

Je nám známe, že mikroplasty (vrátane mikrovlákien a mikroguličiek) nielen znečisťujú životné prostredie, v ktorom žijeme, ale v skutočnosti sa dostávajú aj do našich tiel. Sú dôkazy, že sú vo vzduchu, ktorý dýchame, v oblečení, ktoré nosíme, v jedle, ktoré jeme, a vo vode, ktorú pijeme. Problémom nie je iba množstvo plastov, ktoré vdychujeme a konzumujeme (čo sa uvádza ako ekvivalent platby kreditnou kartou za týždeň), ale čo by malo byť rovnako alarmujúce, je to, že väčšina plastov v nás sú nanočastice tak malé, že môžu dokonca prechádzať cez našu pokožku. A momentálne sa nevie, čo robia pre naše telá - či zostávajú alebo uvoľňujú ďalšie toxíny. Toto je možno najviac znepokojujúci a najnebezpečnejší aspekt a musíme ho zastaviť, kým zisťujeme jeho následky.

Až doteraz sa priemysel na výrobu plastov ako celok (nielen priemysel syntetických odevov) vo všeobecnosti nezaujímal o to, že by s týmto problémom niečo urobil a len sa snažil ukrátiť čas neustálou výrobou.

Ľudia teraz vidia, že to nie je iba korytnačka v mori zamotaná do kusu plastu, ale že v nás a našich deťoch a všetkých okolo nás je aj plast. Možno toto stále väčšie chápanie toho, aký veľký a zlý je tento problém, je to, čo ľudí a priemysel prinúti konať. A ak zákazníci požiadajú o zmenu, spoločnosti sa budú musieť zmeniť.

Čo môžeme urobiť?

Každý deň existuje toľko možností ako znížiť našu plastovú stopu a naše celkové vystavenie sa plastom. Existuje aplikácia Beat the Microbead, ktorá umožňuje naskenovať čiarový kód Vašich kozmetických výrobkov a skontrolovať, či neobsahujú mikroguľôčky. Ďaľšou aplikáciou je My Little Plastic Footprint, ktorá ľudí vzdeláva o plastickej kríze a má výzvy a sľuby, ktoré ľudia môžu prijať na zníženie svojej vlastnej stopy.

Vieme, že je ťažké vrátiť sa k časom, keď neexistoval žiadny plast, pretože takmer všetko, čo je okolo nás, je vyrobené z plastu. Vieme, že zmena si vyžaduje čas a musíme spolupracovať so spotrebiteľmi a priemyslom, aby si ľudia uvedomili problémy na zníženie celkovej výroby plastov a zastavenie úniku mikroplastov.

Možno je to váš obľúbený rúnový sveter, vaše najroztomilejšie letné šaty alebo vaše najpohodlnejšie cvičebné oblečenie, ktoré je vyrobené (aspoň z nejakého) syntetického materiálu. Čokoľvek to je, faktom je, že každý rok sa vytvára stále viac a viac plastov, a to aj napriek tomu, že sa ich množstvo vyraďuje do našich vôd - ohrozuje to nielen našu divú zver, ale aj naše zdravie. Aj keď nás plast v našom každodennom živote stále obklopuje, mali by sme si všetci uvedomiť, ako naše oblečenie znečisťuje planétu, a vyzvať sami seba, aby sme znížili dopad našej bielizne.

Plast náš každodenný / Lifestyle
30.08.2019 / Ondrej Kolláth

© Copyright 2019 wildment.sk