Papier vs plast

Koľkokrát ste dostali v obchode otázku, či chcete plastovú alebo papierovú tašku a zamysleli sa, ktorá je šetrnejšia pre životné prostredie? Je to trochu „chyták“, pretože výskum tvrdí, že ani jedna nie je tak odolná alebo znova použiteľná ako tá, ktorú si prinesiete so sebou vždy, keď idete nakupovať.

Čo ak ste si, ale naozaj zabudli priniesť tašku a musíte spraviť rozhodnutie medzi papierom a plastom? Bohužiaľ, na toto nie je jasná odpoveď, aspoň čo sa zaťaženosti na prírodu týka – vysvetlím prečo.

Pokiaľ ide o spotrebu materiálu na výrobu, plast je lepšia voľba

Výroba papierovej tašky si vyžaduje viac materiálu a viac energie vo všeobecnosti ako výroba plastovej tašky. Pri výrobe papierových tašiek sa spotrebuje trikrát viac vody a pri ich odbere a následnom spracovaní v továrňach sa spotrebuje viac paliva ako pri plaste. Papier si ale zaslúži pozitívnu reakciu na jeho obnoviteľnosť – výroba papiera z recyklovateľných materiálov. Je stále viac výrobcov, ktorí sa snažia minimalizovať spotrebu pri výrobe papiera a používať recyklovateľný materiál. Vďaka tomu budú papierové tašky ešte ekologickejšie.

Čo nás vedie na ďalší bod...

Plastové tašky sú ťažšie recyklovateľné

Mnoho odpadových centier má problémy so spracovaním plastu. Už teraz je vo väčšine slovenských miest triedenie odpadu pre uľahčenie recyklácie a zjednodušenie spracovania odpadu. Plast je záťaž pre prírodu a nie je v takej miere bio degradovateľný ako papier a na jeho rozklad je potrebné určité zariadenie. Veď si len predstavte, že jedna plastová taška v prírode Vás doslova „prežije“ – má význam ju len tak vyhadzovať?

Dobrou správou je, že sa v súčasnej dobe rozrastajú výrobcovia, ktorí odoberajú plast a vyrábajú z neho nábytok alebo príslušenstvo do domácnosti – aj to je spôsob recyklovania. Dokonca sa už plast, hlavne v gastro priemysle, nahrádza alternatívou, ktorá nosí FSC certifikát alebo sa v priebehu nasledujúcich rokov úplne obmedzí jeho používanie.

Znižujme zaťaženosť prírody recyklovaním alebo opätovným používaním tašiek

Pri recyklácii je omnoho väčšia spotreba materiálu ako pri opätovnom použití. Takže čím viac používame tú istú tašku, tým lepšie. Veľa závisí od toho ako sa správame a čo robíme s taškami. Ak máte papierovú tašku a používate ju mnohokrát a dáte ju recyklovať, potom bude papier lepšia voľba ako plast.

Ak recyklujete tašku niekoľkokrát, potom zredukujete celkový vplyv na prírodu, ale to všetko závisí od nás ako od spotrebiteľov.

Opakovane použiteľné tašky budú vždy lepšou voľbou ako papierová alebo plastová taška

Už len preto, že redukujú spotrebu materiálu na výrobu nových tašiek, ktoré aj tak používame na presun potravín z obchodu. Ideálne je popozerať sa po bavlnenej taške, ktorá je skladná a viete si ju vždy zobrať zo sebou do vrecka alebo kabelky. Jednou voľbou je aj naša nákupná taška zo 100% bavlny, ktorú môžete opakovane používať.

Papier a plast majú svoje pre a proti, ale z ľahkosťou môžem povedať, že ak budeme opakovane používať vlastnú tašku, bude to mať pozitívny dopad na naše okolie.

My vo Wildment používame všetky obalové materiály z recyklovaného papiera. Dokonca aj v sklade používame materiály, ktoré opätovne používame a všetok odpad separujeme a zabezpečujeme ich správny odvoz. Papier, plast, sklo, elektrické súčiastky, baterky – toto všetko má svoje miesto a je potrebné to správne spracovať.

No pri šetrnosti k prírode nemyslíme iba na obaly – náš sortiment produktov je z obnoviteľných materiálov a kompletne bez plastov. 100% bavlna pri oblečení a pravé drevo pri rámoch obrazov sú iba začiatkom odovzdávania nasej myšlienky medzi spotrebiteľov.

Papier vs plast / Lifestyle
22.01.2019 / Ondrej Kolláth

© Copyright 2019 wildment.sk