Je etickejšie a udržateľnejšie oblečenie naozaj drahšie?

Chápeme, že pre mnohých ľudí stačí jeden pohľad na cenovku etického oblečenia na to a hneď to odmietneme. Prečítajte si, či je etické oblečenie skutočne také drahé ako sa zdá, a prečo sa doň oplatí investovať.

Ako je to naozaj?

Existujú veľmi dobré dôvody, prečo sa tieto čísla na cenovkách odevov udržateľnejších módnych značiek zdajú byť oveľa väčšie ako u maloobchodných reťazcov a prečo by sme sa ako uvedomelí spotrebitelia mali preniesť cez chvíľkovú stratu financií s dlhodobým úžitkom pre nás a našu planétu.

Teraz už všetci vieme, že negatívne dopady rýchlej módy siahajú široko ďaleko a nechávajú nás zarmútených – od smrti tisícov odevných robotníkov pri kolapse chátrajúcich tovární až po otravu vodných systémov pri výrobe chemicky náročných lacných syntetických látok, k nevýslovnému zaobchádzaniu so zvieratami akoby so strojmi. Nie je potrebné dodať, že rýchla móda nie je riešením.

Aká je teda alternatíva? Vstúpte do pomalej módy, oveľa krajšej sesternice rýchlej módy, ktorá je nielen lepšia pre ľudí, planétu a zvieratá, ale tiež vyzerá veľmi dobre. O udržateľnej móde sa už dokonca píše aj v časopise Vogue⁠.

Aké sú teda reálne náklady spojené s výrobou udržatelnejších odevov?

Náklady na udržateľné materiály

Aj keď možno viete, že etické oblečenie sa často vyrába z udržateľnejších materiálov, ako je organická bavlna, možno neviete o koľko drahšia je výroba látok, ktoré nezanechávajú stopy skazy. Existujú veľmi prísne federálne smernice pre materiály, ktoré majú byť certifikované ako organické, od používania pesticídov až po pracovné práva, ktoré je potrebné vziať do úvahy.

Môže sa to zdať neintuitívne, ale všetky chemické pesticídy a syntetické hnojivá v skutočnosti pomáhajú poľnohospodárom znižovať náklady na konvenčne vyrábané látky. S menším používaním toxických látok prichádza viac času a úsilia, ktoré sa vynakladá na sadenie, pestovanie, zber, spriadanie, farbenie a rezanie ekologických materiálov.

Náklady na zaplatenie životného minima

S rýchlou módou a hromadnou výrobou prichádza outsourcing pracovnej sily do rozvojových krajín. Samotný outsourcing má potenciál podporiť tieto ekonomiky, no keď sa globálna značka rýchlej módy zatne a zaplatí iba drobné, môže si dovoliť ponúkať tovar za absurdne nízke ceny. Bez prístupu k životnému minimu zostávajú pracovníci a ich rodiny uväznení v kruhu chudoby.

Tým, že týmto odevným robotníkom poskytneme nielen životné minimum, ale aj základné práva na pracovisku, ktoré mnohí z nás považujú za samozrejmosť, ako je nemocenská dovolenka a primeraný pracovný čas, sa cena eticky vyrobeného oblečenia zvýši na niečo trochu reálnejšie. Nehovoriac o tom, že environmentálne značky sa často rozhodnú vyrábať lokálne, kde sú mzdy oveľa vyššie v porovnaní so životnými nákladmi.

Cena za opotrebenie

V minulosti boli ceny oblečenia oveľa vyššie a výroba udržateľnejšej módy sa vlastne vracia k našim koreňom. Zaobstarať si nové oblečenie viac ako niekoľkokrát do roka bolo v minulosti pomerne vzácnosťou a len za posledných dvadsať rokov cena oblečenia klesla na žalostné ceny aké vidíme dnes (pri pohľade na niektorých, bikiny za 1 euro). Môžeme len zopakovať, čo o tomto konkrétnom incidente povedal tím na Fashion Revolution: „... keď sú odevy cenovo rovnako lacné ako veci na jedno použitie, znamená to, že naše oblečenie je na jedno použitie. A ak si kúpime takúto vec, podporujeme veľmi škaredú stránku módy.“

Odevná revolúcia

Oblečenie sa tradične vyrábalo ručne, aby vydržalo dlho a jednotlivé kusy stoja dnes aj niekoľko sto eur. Až s rozvojom globalizácie a dopytu spotrebiteľov poháňaného vysokou populáciou začali továrne vyrábať lacno vyrobené oblečenie, od ktorého sa očakávalo, že vydrží len niekoľko kusov⁠ – trend, ktorý, žiaľ, pretrváva.

„Cena za opotrebenie“ je pravidlo, ktoré si osvojili mnohí záujemcovia o etické prepracovanie svojho šatníka alebo s ohľadom na konkrétny rozpočet. Berie do úvahy, koľko použití (alebo „nosení“) môžete získať na kus oblečenia, a čím viac opotrebovania, tým lepšia investícia. Namiesto toho, aby ste si kupovali päť tričiek za 10 eur, ktoré sa po niekoľkých noseniach roztiahnu tak, že ich nebudete môcť používať, zvážte kúpu jedného trička za 40 eur, ktoré je navrhnuté tak, aby vydržalo v nasledujúcich rokoch.

„Skutočná cena“ lacnej módy

Je toho oveľa viac, čo ide do cenovky, ako sú len náklady na látku. Ak je „skutočnou cenou“ rýchlej módy zdecimovanie našej planéty a zneužívanie ľudí a zvierat, a skutočne udržateľná móda sa vyrába zodpovedne a investuje do budúcnosti – našej a planéty – tak potom pre tých z nás, ktorí si to môžu dovoliť, je udržateľnosť jasná voľba.

"Lacné ceny nás nútia veriť, že prinášajú spotrebiteľom úspory. To sa môže zdať pravda v krátkodobom horizonte, pri úzkom zameraní a pri pohľade len na peniaze v našich peňaženkách, ale my všetci, ako obyvatelia Zeme, nakoniec zaplatíme externé náklady, skutočné náklady na neudržateľnú spotrebu a výrobu lacného oblečenia."
- Hnutie Fashion Revolution

Je etickejšie a udržateľnejšie oblečenie naozaj drahšie? / Lifestyle
12.10.2022 / Ondrej Kolláth

© Copyright 2022 wildment.sk